Koliko nas naše okruženje “koči” da razmišljamo kreativno?

Kada kažemo okruženje, prvo što pomislite je kako je krajnje vreme da sredite kuću, stan, orman. Ali nije samo to naše okruženje. Hajde prvo da krenemo od toga šta jeste naše okruženje? To je sve što nas većinu vremena okružuje, od spavaće sobe, do kancelarije i kancelarijskog stola, preko kuhinje, kupatila, tako i knjiga koje čitamo, stvari koje oblačimo, mesta gde ručamo, prijatelja, vesti ili društvenih mreža koje pratimo.

Ukoliko nam je sto pretrpan, postoji gomila stvari koja će nam odvlačiti pažnju sa posla koji radimo. Ako nam je kuhinjski radni prostor pretrpan, teško ćemo moći na njemu da pripremamo hranu. Jedan od gorih primera, ako nam je frižider pun ostataka hrane od ko zna kad i hrane koju ne jedemo, usmrdeće se kad tad, a i nećemo imati želju da ga otvorimo.

Hrana koju jedemo je takođe jedan od faktora okruženje, koji direktno može doprineti našem zdravlju, energiji i fokusu. Jeste li primetili da proizvodi sa dosta rafinisanog šećera doprinose da nam energija poraste, pa naglo padne? Ili da nam se posle jakog, teškog ručka na poslu prispava?

Kažu da si ti prosek 5 ljudi koje najčešće viđaš. Pa koga viđamo, sa kim najčešće pričamo? Slažete li se da delimo uverenja? Ne mora se odnositi samo na ljude, odnosi se i na profile na Instagramu koje pratimo. Zapitajmo se ko nas čini da se osećamo lošim, a ko nam daje energiju? Koje vesti čitamo? Ako mene pitate bolje nijedne, jer se uglavnom o lošim stvarima piše, to su bombastični naslovi koji privlače većinu. Da li pratite serije na televiziji i koje? Kojim knjigama ste se okružili? Da li su to knjige o samopomoći koje Vam govore da Vam nešto fali, da niste dovoljno dobri?

Postanite svesni svog okruženja, korak po korak. Posmatrajte, da li Vam se često javi pitanje gde ću sa svim ovim stvarima, a ne pomišljate da imate višak? Otkrovenje sam imala kada sam drugu terasu, koja je više ostava sredila i iz nje izbacila tonu stvari. Kese i kese pune kutija, obuće koju ne nosim i nisam ni znala da imam, krpa, i gomila drugih stvari koje niti koristim, niti više znam da ih imam. Da li to znači da nemamo prostora, ili gomilamo stare stvari “za svaki slučaj”? I to je nešto što nas koči.

Da li imamo dosta odeće, nakita i ostalih stvari koje su uspomene na neko vreme kad nam je bilo lepo ili na neke drage osobe? Ili dotrajale stvari ostavljamo da nosimo po kući ili za trening?

Pre nego što raščistimo sve što nam ne koristi iz spoljašnjeg okruženja, nećemo moći ni zastarela uverenja da promenimo, a samim tim nećemo ni imati mesta za kreiranje novih ideja. Čišćenje okruženja spoljašnjeg i unutrašnjeg je proces, koji traje i mora se ponavljati sa vremena na vreme. Doduše, što smo radikalniji na početku, i što više obraćamo pažnju da želimo mir i organizovanost, manje vremena ćemo trošiti kasnije.

Takođe, nemojte misliti da sve može u jednom danu. Potrebno je opet proživeti i otpustiti emocije koje nas za neke stvari vezuju. Evo i jedne lepe ideje: ako imate stvari koje su uspomene i ne želte da ih bacite, napravite kutiju za uspomene. Ja lično imam za dete, za mene i muža i za sebe lično. I naravno, nisu sve uspomene. Nekih stvari se jednostavno morate osloboditi jer više ne služe.

Najbolji način koji je mene naveo da odredim čega da se oslobodim, a čega ne je uz pomoć takozvanog Marie Kondo metode https://konmari.com/. Jednostavno, povadite sve stvari iz određenog dela koji sređujete, dotaknite svaku stvar i vidite da li Vas čini srećnim. Ako je odgovor da, zadržite, ako je odgovor ne, zahvalite se na korišćenju i otpustite. Poklonite, prodajte, ili bacite. Vrlo lak metod za svako okruženje koje želite da sredite.

Još jedan savet prilikom sređivanja okruženja, jeste da budemo svesni toga šta želimo, i šta nam koristi u datom trenutku života. Dakle, ako na primer sređujemo orman, zapitajmo se kako želimo da izgledamo svaki dan, i u čemu se osećamo prijatno i srećno. Možda ukoliko radimo od kuće imamo drugačiji stil od onog kada idemo u kancelariju, ili ako smo mama koja se tek porodila, imamo drugačije potrebe nego neko ko radi u velikoj korporaciji. Ovakav način sređivanja doprineće tome da manje mislimo šta ćemo obući ujutru, da manje imamo problem kako nemamo šta da obučemo, jer nam se više stvari uklapa.

I na kraju, neka proces teče korak po korak. Evo još jednog korisnog saveta kako da postepeno menjate svoju okolinu. Nije uvek sve u bacanju nepotrebnog. Svaki dan, samo jednu stvar bacite ili unapredite ili uzmite novu. Jedno po jedno, dan po dan i ove pozitivne promene će Vas navesti da sve veći deo okruženja promenite tako da odgovara VAMA.

Kada ste okruženi stvarima, ljudima, knjigama, nameštajem, hranom koji Vas čine srećnim, i sami ćete biti svesniji šta Vam prija i usrećuje Vas. Na taj način menjamo i naša zastarela uverenja, nastala u nekim drugim vremenima, a otvaramo se ka novim idejama, razgovorima Van naše zone komfora.

Audio na: https://youtu.be/UmKB3HJ9yjk

Leave a Reply