Potaž od celera

Potaž od celera je lak za spremanje, a obiluje zdravim nutritijentima. Efikasan kod prehlade, za ojačanje imuniteta, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Po ajurvedi celer deluje rashlađujuće na organizam, pa je dobar kod razdražljivosti (usled povišene pita doše), pogotovo leti kada su temperature visoke. Ima visok sadržaj elektrolita, a dobar je i kod upala urinarnog trakta. Recept koji dajem u prilogu može biti mrsan ili postan, odnosno veganski zamenom sastojaka. Za mrsnu varijantu koristimo pročišćeni maslac (ghee) i grčki jogurt, a za posnu vege varijantu koristimo maslinovo ulje i neutralnu pavlaku.

Sastojci:

  • Stabljika celera 1
  • Koren celera 1
  • Krompir 1
  • Crni luk 1/2
  • Beli luk 1 čen
  • Maslinovo ulje ili pročišćeni maslac (ghee)
  • Grčki jogurt ili neutralna pavlaka od ovsa
  • So
  • Biber
  • Voda

Priprema:

Iseckati luk (i crni i beli) sitno i staviti u šerpu u kojoj je malo maslinovog ulja (par kapi) ili pročišćeni maslac ghee. Posoliti i dinstati luk dok ne porumeni. Za to vreme iseckati celer stabljiku, koren i krompir (na komade, ne mora sitno). Nakon 10 minuta dinstanja luka ubaciti ostatak seckanog povrća uz dodatak vode i začina još 15 minuta. Na kraju dodamo grčki jogurt ili neutralnu pavlaku od ovsa i ostavimo još 5 minuta. Zatim izblendiramo i serviramo sa prepečenim hlebom ili jedemo kao predjelo. To je sve. Lako zar ne?

Slike su autorske i podležu autorskim pravima.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *